tpb@ugm.ac.id +62-274-563-542
"English "Indonesia

Prof. Dr. Ir. Sigit Supadmo Arif, M.Eng.

photograph information

sigit_supadmo

Sigit Supadmo Arif
Professor in Agricultural and Biosystems Engineering
Departement of Agricultural and Biosystems Engineering
Faculty of Agricultural Technology
Universitas Gadjah Mada
Flora No. 1, Bulaksumur, Yogyakarta 55281
INDONESIA
Phone/Fax. : +62 274 563542
E-mail : sigit.supadmo @ gmail.com
URL : http://acadstaff.ugm.ac.id/MTMwODEyMzc0
Details Information
Education :
  • Ph.D, Irrigation Engineering, Central Luzon State University, Philippines
  • M.Eng, Water Resources Engineering/ Irrigation and Drainage Engineering, Asian Institute of Technology, Bangkok, Thailand
  • Ir, Undergraduate, Mekanisasi Pertanian, Universitas Gadjah Mada, Indonesia
Specialties:
  • Irrigation¬†Engineering
Professional Affiliations:
  • Indonesian Association of Agricultural Engineering
  • Association of Asian Agricultural Engineering
Publications:
  • Arif, S. S. (2000). New paradigm in irrigation development and its possible implementation. PPKP Training. Yogyakarta, 12-14.
  • Arif, S. S. (2006). Operasi dan pemeliharaan (O&P) irigasi masa depan. Jurnal Agritech Fakultas Teknologi Pertanian UGM, 26(03).
  • Arif, S. S., Prabowo, A., Suprapto, A., & Kurniawan, J. (2015). Perencanaan Manajemen Aset Irigasi (PMA): Pengembangan Konsepsi dan Implementasinya di Indonesia. Jurnal Keteknikan Pertanian, 21(1).
  • Arif, S. S. (2008). Konsep Pemberdayaan Perkumpulan Petani Pemakai Air (P3A) Pasca Terbitnya Peraturan Pemerintah (PP) 20/2006 dan PP38/2007: Sebuah Gagasan Awal dari Universitas.
  • Arif, S. S. (2006). Kebutuhan Riset Pengelolaan Sumberdayaair (Sda) Di Masa Depan: Sebuah Gagasan Awal1. Agritech, 26(2006).
  • Waskitho, N. T., Arif, S. S., Maksum, M., & Susanto, S. (2012). KAJIAN ASET NIRWUJUD DALAM MANAJEMEN SISTEM IRIGASI Study on Intangible Assets in Irrigation System Management. Jurnal Agritech Fakultas Teknologi Pertanian UGM, 32(01).
  • ARIF, S. S., & PRABOWO, A. (2012). PENGEMBANGAN KONSEP SISTEM OPERASI DAN PEMELIHARAAN (O&P) DAERAH IRIGASI MULTIGUNA DENGAN MEMBANGUN KOMITMEN UNTUK BERBUAT KONSENSUS ANTAR PELAKU: SEBUAH KASUS DI JAWA TIMUR.
  • Arif, I. S. S. (2012). PENGEMBANGAN KONSEP MANAJEMEN PENGETAHUAN UNTUK MENINGKATKAN KAPASITAS ORGANISASI PERKUMPULAN PETANI PEMAKAI AIR (P3A) (Doctoral dissertation, Universitas Gadjah Mada).
  • Arif, S. S. (2001, August). Paradigmatic Change in the Indonesian Irrigation Development: From Rice-Based to People-Based Policy. In Managing water for the poor: proceedings of the Regional Workshop on Pro-Poor Intervention Strategies in Irrigated Agriculture in Asia, Bangladesh, China, India, Indonesia, Pakistan and Vietnam, Colombo, 9-10 August 2001. (p. 169). IWMI.
  • Arif, S. S. (1995). Pemakaian Analisis Harmonik Hasil Sedimen (sediment yield) Untuk Pemantauan dan Evaluasi Manajemen Daerah Aliran Sungai (Das)(Studi Kasus Di Sub DAS Tapan). Agritech, 15(1995).
  • Arif, S. S., & Pusposutardjo, S. (1994). Indikator kinerja pengelolaan sistem irigasi air tanah berkelanjutan. In Seminar Nasional Strategi Penelitian dan Pengembangan Bidang Teknik Pertanian di Indonesia dalam PJP II. Maros (Indonesia). 3-4 Oct 1994..
  • Arif, S. S., & Basuki, R. (2014). MENGUKUR KINERJA MANAJEMEN IRIGASI DENGAN PENDEKATAN TEORI HIMPUNAN KEKABURAN: KAJIAN KASUS DI DAERAH IRIGASI VAN DER WIJCK (Assessment of Irrigation Management Performance using Fuzzy Set Theory: A Case Study of Van der Wijck Irrigation System). Jurnal Agritech Fakultas Teknologi Pertanian UGM, 27(02).